تبخال لب در بارداری
تبخال ناشی از ویروس تبخال( هرس سیم پلکس) بوجود ميايد ، تبخال دارای دو نوع بیماري اولیه و عود کننده است که بیماري اولیه در بچه ها معمولاً کم عارضه است ولی در بزرگسالان بسیار شدید ظاهر ميشود ، به طوری که حتی در مواردی کشنده است.
شایع ترین محل تبخال ناحیه لب ها و دهان است، کسی که یکبار این بیماري را می گیرد به علت این که ویروس آن پنهان در بدن است در اثر استرس، فشار کار زیاد و عفونت های شدید مجدد عود ميکند .
برخی از مهمترين دلایل بروز تبخال عبارتند از:
اضطراب و استرس
قائدگی زنان
افتاب سوختگی
تب
در معرض افتاب بودن
کم آبی بدن
تاتو لب
ناراحتی زیاد
جراحی عصب یا دندان ها
تبخال گرچه بیماري آزاردهنده ای است ولی اصولا پرخطر نیست و بدون برجای گذاردن اثری حداکثر تا دو هفته بهبود می یابد. ولی درصورتی که تب خال پس از گذشت دو هفته هنوز خوب نشده است بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. افردی که به هر علتی دچار ضعف سیستم ایمنی هستند( مانند مبتلایان به ایدز، بیماریهای خونی، بیمارانی که داروهای شیمی درمانی مصرف ميکنند ، مصرفکنندگان داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی، افردی که مدت طولانی مدت هست کورتون دریافت ميکنند ) بهتر است موقع ابتلا به تبخال به پزشک مراجعه کنند زیرا این احتمال وجود دارد که ویروس ارگانهای حیاتی بدن مانند ریه، کبد و مغز را درگیر کند.
عفونت این اعضای بدن با ویروس تبخال میتواند مرگبار باشد. از طرف ديگر درصورتی که بیماري تبخال بخشهای دیگری از بدن را درگیر نموده و ترشحات آن به خصوص به چشم یا نوک انگشتان دست رسیده و در این ناحیه ها احساس سوزش دارد به پزشک مراجعه نموده و اگر ویروس وارد چشم شده و در این ناحیه زخمی ایجاد شود به کوری منجر خواهد گردید.
کسی که به علت تبخال، ضایعات گوشه لب دارد با تماس مستقیم با شخص سالم وی را مبتلا ميکند و نوشیدن از لیوان مشترک هم میتواند عامل بیماري باشد.
بنابراين از ابتلا به تبخال، ویروس در بدن پنهان می ماند و در موارد استرس و… میتواند مجدد فعال شود. نوع یک این ویروس، عوارضی را در دهان ایجاد ميکند که همه با آن اشنا هستیم ولی تیپ دو این بیماري منتقل شونده از راه جنسی است و تنها در ناحیه های تناسلی ایجاد ضایعه ميکند و درصورتی که مادری در حاملگی مبتلا شود، امکان دارد آنرا به جنین هم منتقل کند .
ابتلا به تبخال در سه ماهه نخست خطر سقط را ایجاد ميکند
در سه ماهه دوم که زمان ارگانوژنز است با اختلال چشم و مغز و گوش همراه است و پس از ۲۰ هفته خطر خاصی ندارد.
در شرایطی که سیستم ایمنی بدن ضعيف باشد، مانند زمان بارداری خطر ابتلا به این نوع ویروس براي مادر وجود دارد . ولی در این مورد هم مثل دیگر بیماریها ، ابتلای اولیه در دوران بارداری اهمیت دارد.
عوارض ویروس تبخال روی جنین
این ویروس سبب ميشود جنین ورم کند و شکم آب بیاورد. همچنين ابتلا به این ویروس با کاهش شنوایی حسی عصبی، اختلالات یادگیری ، عقب ماندگی ذهني و… همراه است. هنوز هم واکسنی براي آن ساخته نشده است. بنابراين اگر خانمی نمی داند قبلا مبتلا به این ویروس شده یا خیر، در دوران بارداری از تماس با افرادی که علایم بیماري را دارند باید جلوگیری کند.